Jogpontok projekt logója
Jogpontok projekt logója
Széchenyi 2020 logója
Akadálymentes változat

Észak-Alföldi JogpontOK

A szervezet bemutatása

Az Ipartestületek Országos Szövetsége 1990-ben alakult, mint az 1886 óta létező hasonló országos iparos szervezetek jogutódja. Ma az IPOSZ-t 200 területi és szakmai, jogilag önálló ipartestület alkotja. Az IPOSZ egy munkaadói és szakmai érdekképviselet.

Az IPOSZ és ipartestületei országos hálózata a legnagyobb szervezet ma Magyarországon a családi és mikrovállalkozások körében. Ezek a vállalkozások a kistérségi fejlesztések végrehajtásának és a foglalkoztatás bővítésének kiemelten fontos szereplői. Az IPOSZ ennek érdekében fontos szerepet vállal minden szakmai területen a minisztériumok, a megyei önkormányzatok és a kisvállalkozások közötti információáramlásban és az intézkedések végrehajtásában.

Az IPOSZ tagsága, a mintegy 30.000 vállalkozás közel 200 különböző kézműves tevékenységet folytat. A vállalkozások többsége döntően családi, mikro- és kisvállalkozás, amelyek mintegy 120.000 alkalmazottat és 90.000 családtagot foglalkoztatnak. Az ipartestületek és az IPOSZ az érdekvédelem mellett szolgáltatások sokaságát végzi ezeknek a vállalkozásoknak az érdekében. A tanácsadás egy nagyon fontos szolgáltatási terület, emellett a szakképzési és felnőttképzési terület, a technológiai innováció, a környezetvédelem, a konkrét gazdasági tevékenység segítése áll az előtérben.

Az IPOSZ és az ipartestületek mindig szerepet játszottak abban, hogy a kisebb méretű vállalkozásoknál harmonikus legyen a munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolat, működjenek a munkaadók és a szakszervezetek közötti megállapodások. Az IPOSZ minden területen párbeszédre törekszik, ebben a szellemben vesz részt a társadalmi párbeszéd és az ágazati párbeszéd fórumain. A kisméretű vállalkozásoknál különösen fontos a munkabéke megőrzése és kezelése, és ez főleg a szakszervezetekkel való együttműködés alapján kialakított tanácsadási és konfliktuskezelési rendszerekkel valósulhat meg. Ezeknél a kisméretű vállalkozásoknál ugyanis a szakszervezetek igen kis mértékben vannak jelen. Ezekhez a célkitűzésekhez járult hozzá a 2009 óta működő Jogpont jogsegély szolgáltatás, amelyben az IPOSZ kezdettől fogva részt vett az észak-alföldi térségben. Ebben a térségben nagy tapasztalatot szerzett, tevékenységét az ipartestületi rendszerre és az önkormányzatokkal, szakszervezetekkel való párbeszédre építette.