Jogpontok projekt logója
Jogpontok projekt logója
Széchenyi 2020 logója
Akadálymentes változat

Észak-Magyarországi JogpontOK

A szervezet bemutatása

KISOSZ – Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége

A kisosz célja a programban
A KISOSZ, mint az országos szintű érdekegyeztetés munkaadói oldalán a családi jellegű mikro-, kis- és középvállalkozásokat képviselő érdekképviselet mindig is kiemelten fontosnak tekintette, hogy tanácsadással és konkrét ügyekben segítségnyújtással támogassa az önálló szakapparátus nélkül működő legkisebb hazai vállalkozásokat, beleértve azok részére a munkaügyi, a működési és a finanszírozási kérdéseket is, valamint azokat a magánszemélyeket, akik vállalkozás indításban gondolkodnak, vagy a legkisebb családi vállalkozásoknál munkavállalóként tanácsért fordulnak hozzá. E tevékenység egyik legfontosabb eleme volt, hogy a program meghirdetése óta folyamatosan a társ-érdekképviseletekkel együttműködve a KISOSZ részt vesz az ún. „Jogpont programokban”, amelyek során tematikus jogi tanácsadást biztosít a hozzá forduló vállalkozásoknak és munkavállalóknak. Az érdekképviseletek közötti megállapodás alapján a KISOSZ most már több, mint 10 éve ezt a szolgáltatást az Észak-Magyarországi régióban valósítja meg, és ez a szolgáltatás kiegészíti az érdekképviselet egyéb szakmai területeit.

Az érdekképviseleti tevékenység területei
A KISOSZ tevékenységi jogelődeivel együtt 1904 óta látja el az egyéni vállalkozók és társas jellegű családi vállalkozások munkaadói, vállalkozói és szakmai érdekképviseletét, mint a mindenkori kormány szociális partnere. A tevékenység legfontosabb fórumai a hazai és nemzetközi érdekegyeztetési intézményrendszer, így a KISOSZ tagja az NGTT Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium által működtetett Vállalkozásfejlesztési Tanácsnak és Fogyasztóvédelmi Tanácsnak, valamint a kereskedelemben és vendéglátásban működő ágazati párbeszéd bizottságoknak. Nemzetközi szinten képviseljük a hazai KKV vállalkozásokat az UEAPME Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetségében.

A kisosz országos hálózata
A KISOSZ a munkaadói szervezetek között országos hálózattal rendelkezik, azaz valamennyi megyeszékhelyen önálló KISOSZ szolgáltató iroda működik, amely közvetlenül várja a vállalkozni vágyókat, vagy a már működő vállalkozásokat. Az Észak-Magyarországi régióban a program végrehajtása során a szövetség támaszkodik a megyeszékhelyeken lévő KISOSZ irodákra, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedő és Vendéglátó vállalkozók Érdekképviselet Szervezetére Miskolcon, a Heves Megyei Kereskedők Egyesületére Egerben, és a Nógrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Érdekképviseleti Egyesületére Salgótarjánban.

A kisosz-nál igénybevehető érdekképviseleti szolgáltatások
Valamennyi KISOSZ irodában az odaforduló vállalkozni vágyók, vagy már működő vállalkozások a következő szakami segítséget vehetik igénybe:

  • Vállalkozás alapításához szükséges tanácsadás, egyeztetés üzleti ötletekről és üzleti tervekről, valamint a tevékenységhez szükséges jogszabályi háttérről.
  • Már működő vállalkozások esetében a vállalkozás átalakítására, személyi változásokra, tevékenységi körök változására vagy átalakítására, telephelyek létesítésére vonatkozó szakmai tanácsadás.
  • A vállalkozások működéséhez szükséges pénzügyi feltételekhez tanácsadás, uniós és hazai forrású pályázati segítség, hitelközvetítési szolgáltatás és egyéb pénzügyi feltételek, garanciák és fedezetek igénybevételéhez szakmai segítség.
  • A vállalkozások számára munkajogi tanácsadás, foglalkoztatásbővítés vagy munkaviszony megszüntetés elősegítése, minta dokumentációkkal és jogvitákhoz kapcsolódó tanácsadással.
  • Egyes megyékben könyvelői és könyvvizsgálói segítség a vállalkozások részére.
  • A vállalkozások működéséhez szükséges jogszabályváltozások ismertetése, ehhez elektronikus értesítések, regisztrációt követően, tematikus szakmai fórumok és rendezvények tartása.
  • A vállalkozáshoz vagy a vállalkozásokban történő munkavégzéshez szakmai képesítések megszerzésére vonatkozó oktatási tevékenység, a vállalkozók részére szakmai továbbképzés, új kötelező előírások vagy ismeretek átadása.
  • Egyes megyei szervezetek esetében helyi önkormányzati egyeztetések a helyi vásárokról, piacokról, kitelepülés során történő értékesítésről, ünnepi vásár- és rendezvényszervezés, helyi marketing és üzleti kapcsolatok elősegítése.

A KISOSZ érdekképviseleti szolgáltatásait valamennyi régióban és megyében szövetségi szinten összehangolja, ezzel biztosítja e szolgáltatások egységes színvonalát és az ehhez szükséges szakértői hátteret. Napjainkban a KISOSZ egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy a már működő vállalkozások szakmai továbbképzését biztosítsa a versenyképességük növelése érdekében, önálló programot működtet a fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatására, és kiemelt feladat napjainkban a vállalkozói generációváltás elősegítése ahhoz, hogy a vállalkozói hajlandóság és a hazai KKV vállalkozások foglalkoztatóképessége megmaradjon.